top of page

"הצעד הראשון"- כיצד נראה מפגש ראשון עם פסיכולוג מתחום הספורט?

תמונת הסופר/ת: Asaf BlattAsaf Blatt

עודכן: 23 ביוני 2024

"גם מסע של אלף קילומטרים מתחיל תמיד בצעד ראשון" (לאו דזה)


פגישת אינטייק בפסיכולוגיית ספורט הינה המפגש הראשוני בין פסיכולוג בתחום הספורט לבין ספורטאי, קבוצת ספורט ומאמן. מפגש זה משמש כצעד בסיסי במסע של הנעזרים במשאב זה לשיפור המיומנויות המנטליות, הרווחה הפסיכולוגית והביצועים הכוללים שלהם בספורט. לרוב פגישה זו אורכת כשעה, אך במקרים מסוימים יכולה להתפרש על פני שניים ואפילו שלושה מפגשים.




ד"ר גריג צ'או, כיום פסיכולוג בצוות של קבוצת ה- N.B.A גולדן סטייט ווריורס, ולשעבר מרצה בכיר בתכנית לפסיכולוגיה של הספורט באוניברסיטת פלורידה סטייט, כתב בשנת 2022 מחקר אקדמי יחד עם חוקרים נוספים (Chow et al., 2022) בו הם ראיינו פסיכולוגים של הספורט עם וותק של למעלה מ- 20 שנות ניסיון לגבי האלמנטים החשובים בפגישת האינטייק עם מבצעים מתחום הספורט והביצוע. להן הנושאים שעלו מניתוח הראיונות עם המומחים:


חיבור וברית-עבודה- פסיכולוג הספורט מציג את הרקע המקצועי שלו ויוצר קשר עם הספורטאי או הקבוצה. החיבור בקשר ובניית יחסי עבודה חיוביים הינם היבטים חיוניים להצלחת המפגשים. הספרות המקצועית מראה שתהיה נשירה של 50% ממפגשים עם פסיכולוגים, ומרביתם מתרחשים לאחר מפגש האינטייק.


ביסוס אמינות (ושמירה על פרטיות)- הפסיכולוג מתחום הספורט מסביר את סודיות המפגשים, ומבטיח לספורטאי או לקבוצה שהדיונים שלהם יישארו פרטיים, למעט שני מקרים בהם נשמר החיסיון הטיפולי: חשש לפגיעה עצמית או באחרים/ חסרי ישע.


תיאום ציפיות ונהלים- הפסיכולוג והספורטאי/קבוצה דנים במה שמצופה מכל צד בתהליך הייעוץ. זה כולל את מחויבותו של הספורטאי לתרגל מיומנויות וטכניקות מנטליות מחוץ למפגשים, וכן את הבעת העניין וההירתמות מצד הפסיכולוג מתחום הספורט. פגישת האינטייק עם פסיכולוג הספורט כוללת בדרך כלל שיח עח מספר המפגשים הדרושים, תדירות הפגישות ומשך הזמן הכולל של תוכנית ההתערבות לשם מיקסום הביצועים של הספורטאים.


רכישת מידע אודות הספורטאי או הקבוצה- פסיכולוג בספורט עשוי להשתמש בכלי הערכה ובטכניקות שונות כדי לאסוף מידע על המצב הפסיכולוגי הנוכחי של הספורטאי או הקבוצה והאתגרים הקשורים לביצועים. ההערכה יכולה לכלול ראיונות, שאלונים, מדדי דיווח עצמי או ניתוח ביצועים. ספורטאים או קבוצות עשויים לספק מידע על היסטוריית הספורט שלהם, חוויותיהם וכל רקע אישי או אתלטי רלוונטי שעלול להשפיע על הביצועים הפסיכולוגיים שלהם.


הבנה של הנושא שמפריע לספורטאי- הספורטאי או הקבוצה דנים במטרות וביעדים שלהם עבור המפגשים. זה יכול לכלול שיפור הריכוז, ניהול הלחץ והחרדה, הגברת המוטיבציה, התמודדות עם שחיקה, התאוששות מפציעה, פיתוח חוסן או טיפול במחסומים נפשיים ספציפיים אחרים המשפיעים על הביצועים.


הנגשת תחום הפסיכולוגיה של הספורט- הפסיכולוג עשוי לספק מידע ראשוני לגבי מושגי פסיכולוגיה של ספורט, כגון שיטות להתמודדות עם לחץ, הכנה לתחרויות, התאוששות מנטלית מתחרויות, הצבת מטרות, הדמייה, דיבור עצמי או מיינדפולנס, בהתאם לצרכי הספורטאי או הקבוצה.


קביעת תכנית עבודה/ כיוון מוסכם ע"י שני הצדדים-. בהתבסס על ההערכה והדיון, פסיכולוג מתחום הספורט עשוי לספק משוב ראשוני והמלצות לאסטרטגיות או התערבויות שיכולות להועיל להיבטים פסיכולוגיים של הספורטאי או הקבוצה. לספורטאי או לקבוצה יש הזדמנות לשאול שאלות ולבקש הבהרות לגבי תהליך פסיכולוגיית הספורט ולמה לצפות במפגשים הבאים. פגישת האינטייק מסתיימת בסיכום של התכנים שנידונו במפגש, הסכמה לגבי השלבים הבאים, ותזמון הפגישה הבאה.


אסף בלאט במדי מכבי

באופן אישי, אני מאמין כי יש לשלב גם מידע מעמיק יותר לגבי היחסים של הספורטאי עם אנשים חשובים בחייו, כגון הורים, בן/בת זוג, מאמנים, ספורטאים אחרים ועוד גורמים המשפיעים על ביצועים ורווחה נפשית. בגישתי אני דוגל בטכניקה של מציאת חוזקות לשם ביסוס הביטחון והמסוגלות העצמית החל מהמפגש הראשון. בעיניי גם חשוב לשים דגש על החיים מחוץ לספורט, כמו למשל, כיצד נראה יום חופשי של הספורטאי, עולם ערכים, וידע אודות ביצועים בתחומים אחרים כמו לימודים ועבודה. נושא הרווחה הנפשית צריך לקבל מקום יותר גדול בפסיכולוגיה של הספורט, ויש לדלות מידע אודות איכות השינה והתזונה, היסטוריה על פציעות קודמות, והתמודדות עם מספר מסגרות הישגיות במקביל.


פגישת אינטייק עשויה להשתנות בהתאם לגישתו של פסיכולוג מתחום הספורט ולצרכים הייחודיים של הספורטאי או הקבוצה. המפגשים הבאים מתעמקים בהיבטים הפסיכולוגיים שזוהו במפגש הראשוני ובשיתוף פעולה עובדים על פיתוח ויישום אסטרטגיות לשיפור הביצועים והרווחה הנפשית (Well Being).


מחקר (Zakrajsek et al., 2011) מצא כי 91% מהמאמנים חושבים שפסיכולוגיה של הספורט יכולה לתרום לפיתוח יכולות פסיכולוגיות אצל הספורטאים, אבל62% מהמאמנים העידו כי אין להם כוונה להשתמש בליווי פסיכולוגים של הספורט עבור הספורטאים שלהם בחצי שנה הקרובה. ביצוע נכון ואיכותי של מפגש האינטייק יכול להנגיש את ענף הפסיכולוגיה של הספורט בצורה שתסייע להם למטב את כישוריהם בספורט ובחייהם הפרטיים.

302 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page