top of page

לאמן את דור ה-Z: הרצאה חדשה למאמנים ואגודות ספורט

תמונת הסופר/ת: Asaf BlattAsaf Blatt

עודכן: 23 ביוני 2024

מי הם אנשי דור ה-Z? מה המאפיינים שלהם? ואיזה אסטרטגיות הפסיכולוגיה של הספורט מציעה כדי להתמודד עם אתלטים מדור ה-Z? בשנת 2020 יצא מחקר חדש שכלל ראיונות עומק עם מאמני טניס מובילים בעולם באימון ילדים ונוער. בכתבה הבאה מוצגים נתונים מהמחקר לשיפור איכות האימון


בעולם הספורט כיום, תפקידו של המאמן המודרני משתרע הרבה מעבר לפיתוח הכישורים הטכניים של הספורטאים. לפי האסכולה הישנה של האימון, מאמנים רק היו נותנים פקודות והספורטאים צריכים למלא אותם מבלי לומר דבר. כיום, ובמשך העשורים האחרונים, החלו להתפתח דפוסי תקשורת בין מאמנים וספורטאים, שכוללים פתיחות, כבוד הדדי וגמישות מחשבתית.


לפי סוציולוגים, לכל דור יש מאפיינים שונים שמשפיעים על התנהגויות, תפיסת מוסר, ערכים, התנהלות כלכלית ועוד. יש לציין כי מלחמות ושינויים טכנולוגיים נמצאו כגורמים מהותיים בהשפעתם על הדורות. למשל, דור הבייבי הבומרס (אלה שנולדו בין 1946-1964) התחנכו בצעירותם אחרי המחלמות בתקופה בה העולם רצה יציבות, ולכן הם הציגו לאורך הקריירה מחויבות למקום העבודה ואמונה שבאמצעות עבודה קשה יגיעו לתוצאות ושגשוג כלכלי. בהלימה, ספורטאים ייצגו לרוב את אותו המועדון לאורך כל קריירת הספורט, ומעברי קבוצה היו נחשבים כאירוע יחסית נדיר עבור האנשים מדור הבייבי בומרס.

מפתח כינויי הדורות ע"פ שנים

מי הם דור ה-Z?

לפי הספרות המקצועית דור ה-Z מאפיין את האנשים שנולדו בין 1996 עד 2012, שהם כ- 27% מאוכלוסיית העולם. אנשי דור ה-Z בעצם נולדו אל עולם בו הטלפון הנייד הוא חלק מחייהם. אותו דור, אשר גם נקרא דור ה-I (אייפון, אייפד וכו') משתמש בצורה תכופה במדיה החברתית, מבצע שינויי קריירה בצורה יותר תכופה, מוציא רישיון בגיל מאוחר יותר בהשוואה לדורות לפניו, מדבר אנגלית רהוטה יותר וגם אף שונה בהרגלי הצפייה בספורט; דור ה-Z נוהג לצפות פחות בספורט המסורתי כמו בייסבול ופוטבול אמריקאי ומתעניין בשיעור גבוה יותר בספורט אלקטרוני.

לעוד הסברים על דור ה-Z ניתן לראות סרטון קצר של תאגיד "כאן":


מתוך הרצאה למאמנות איגוד הגלגיליות, אפריל 2023

כיצד להתנהל עם ספורטאים מדור ה-Z?

פרופסור דן גולד, פסיכולוג יהודי-אמריקאי, שימש כיועץ של הועד האולימפי של ארצות הברית וכתב ספרים רבים בתחום הפסיכולוגיה של הספורט. בשנת 2020 יצא מחקר מרתק של גולד (ציטוט המאמר מובא למטה בטקסט) יחד עם כותבים נוספים על ההתמודדות עם ספורטאיות וספורטאים מדור ה-Z. החוקרים ראיינו 12 מאמני טניס מובילים מאקדמיות ילדים ונוער בארצות הברית. לאחר ניתוח של הנתונים, הם הרכיבו 8 מאפיינים של ספורטאים מדור ה-Z והדגימו 8 אסטרטגיות של התמודדות בשטח עם אותם הספורטאים.


למשל, המאפיין הראשון היה תחום הצבת היעדים. נמצא שהספורטאים הצעירים התמקדו בתוצאות ומספרים (ניצחונות, דירוג) מאשר בשיפור והתמקדות של הטכניקה בתהליך האימון. לפי המאמנים, הספורטאים מראים העדפה של הטווח הקצר לעומת מרכיבים שדורשים זמן והשקעה. עוד ציינו המאמנים כי ספורטאים מדור ה-Z מציגים נטייה להציב רף ציפיות גבוה מדי שלפעמים לא תואם את המציאות. למשל, טניסאי שיצא להתחרות בפעם ה-1 בחייו בטורניר בינלאומי יוקרתי עם מתחרים איכותיים ציפה לזכות בו.


ומה לגבי דרכי התמודדות בתחום הצבת היעדים עם דור ה-Z?

הציפיות צריכות להיות ברורות ושיתוף-פעולה עם הספורטאית ולכלול מרכיבים של מוטיבציה פנימית. המאמנים הבכירים סיפרו שהם מציבים יעדי תהליך בצורה יומיומית לצד הגדרת יעדים ארוכי טווח. כלומר, בכל אימון יש יעדים שממוקדים לשיפור הכישורים הטכניים של הספורטאים. כמו כן, המאמנים והטניסאים הצעירים הגדירו הצבת מטרות ארוכות טווח. פסיכולוג מתחום הספורט מתמחה במהלך ההכשרה בהצבת יעדים ויכול לסייע במיפוי מטרות קצרות וארוכות טווח, דרכי אבחון ומעקב ובשיטות נוספות להשגת היעדים.


לקריאת כתבה באנגלית על הצבת-יעדים לפי הפסיכולוגיה של הספורט הקליקו כאן


מתעמלת באימון

מאפיין נוסף שנמצא במחקר היה יכולות קשב דלות של הספורטאים מדור ה-Z. לפי המאמנים, ספורטאים צעירים מתקשים להתמקד לאורך זמן, מוסחים בקלות, יפסיקו להקשיב אם מדברים יותר מדי, אך דווקא מצטיינים במולטי-טאסקינג (פיצול הקשב להרבה מקומות). עם זאת, חלק מהמאמנים ציינו כי לא תמיד יש צורך בכך. למשל, טניסאית ידעה את התוצאות במגרשים האחרים במהלך המשחק שלה.


ומה לגבי דרכי התמודדות בתחום הקשב עם דור ה-Z?

על המאמנים לנפק הוראות ישירות ולא מעורפלות, ולא להאריך בדיבור, במיוחד במהלך תחרויות בהן יש "לשמור" על יכולות קשביות טובות בקרב הספורטאיות. בנוסף, המאמנים הציעו שיש למצוא דרכים לגוון את איכות האימון באמצעות פעילויות ותכנים שונים כדי ליצור גירויים שיאריכו את יכולות הקשב של הספורטאים. דור ה-Z מעדיף למידה ויזואלית על פני קריאת טקסט, ולכן יש לשלב וידיאו, כתבות, וסרטונים כדי להעביר את מטרות האימון, ואך ניתן לבצע צילום וניתוח קטעים באמצעות טאבלט.


*ההרצאה המלאה נעשתה במסגרת פרויקט "אתנה פלוס" ומועדונים יכולים לקבל סיבסוד משמעותי עבור הזמנת ההרצאה: להזמנת הרצאה הקליקו כאן



מקור המאמר:

Gould, D., Nalepa, J., & Mignano, M. (2020). Coaching generation Z athletes. Journal of Applied Sport Psychology, 32(1), 104-120.


216 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page